Ondernemingsraad

Ondernemingsraad verplicht

Een ondernemingsraad is een medezeggenschapsorganen die de belangen van medewerkers binnen de organisatie vertegenwoordigen. Zij hebben inspraak in beslissingen van de organisatie. Maar wanneer is een ondernemingsraad verplicht en wat doet een ondernemingsraad?

Ondernemingsraad verplicht

De Wet op de ondernemingsraad geeft aan dat een onderneming een ondernemingsraad moet hebben als er meer dan 50 personen werkzaam zijn in het bedrijf.

Het initiatief om een ondernemingsraad op te richten kan zowel door de werknemer als de werkgever genomen worden. Vaak is het wel zo dat de werkgever het initiatief neemt om een ondernemingsraad op te richten. De eerste stap die de werkgever zet is om na te gaan wie van zijn werknemers eventueel in de ondernemingsraad willen zitten.

Waarvoor en wat is een ondernemingsraad

In een ondernemingsraad zitten werknemers die meebeslissen over regelingen die bijvoorbeeld gaan over arbeidsomstandigheden. Afhankelijk van de grootte van de onderneming dienen er meer werknemers lid te zijn van de ondernemingsraad. De grootte is:

  • bij minder dan 50 werknemers = 3 leden
  • 50 tot 100 werknemers = 5 leden
  • 100 tot 200 werknemers = 7 leden
  • 200 tot 400 werknemers = 9 leden
  • 400 tot 600 werknemers = 11 leden
  • 600 tot 1000 werknemers = 13 leden
  • 1000 tot 2000 werknemers = 15 leden

Bij elke duizend werknemers die hierbij komen dienen er steeds 2 extra werknemers lid te worden. Een ondernemingsraad bestaat uit maximaal 25 leden. Soms bestaat een ondernemingsraad uit minder leden, maar dit dient dan overeengekomen te worden in een apart regelement.

Wat doet een ondernemingsraad

Een ondernemingsraad voert minimaal twee keer per jaar een overleg over de (algemene) gang van zaken van de onderneming. Tijdens deze overleggen wordt het ondernemingsbeleid besproken en de personeelsbelangen. Onderwerpen die vaak aan bod komen zijn arbeidsomstandigheden, arbeidstijden en gelijke behandelingen van werknemers.

Daarnaast heeft de ondernemingsraad een advies- en instemmingsrecht. Dit betekent dat de ondernemingsraad advies moet geven bij belangrijke financiële, economische en organisatorische besluiten. Voor besluiten die betrekking hebben op personeel, denk bijvoorbeeld aan collectief ontslag dan dient de ondernemingsraad daadwerkelijk in te stemmen voordat de onderneming de besluiten kan doorvoeren.

Juridische hulp en advies

Mocht je een geschil hebben en hulp willen van ons kantoor bij de onderhandelingen of bij een gerechtelijke procedure. Schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze juristen. Onze juristen zijn professioneel, toegankelijk en beschikken over de juiste kennis om jou te kunnen helpen. Wij staan je graag te woord.

Maak een afspraak

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *